lørdag 30. juni 2018

Båtlukta


Vi har vært gjennom mange forsøk på å bli kvitt lukt. For det er ikke tvil om at det lukter i en over 40 år gammel trebåt. Det er mange gode forslag til løsninger, og her er våre erfaringer så langt.

Vi har brukt en ganske kraftig ozongenerator, det fungerer veldig bra på lukt, men det er litt bekymring fordi ozon tærer på gummi, og det er ganske mange gummislanger i motorrommet… Mye av lukten kommer fra kjølen, særlig fra ferskvann som har blitt ”filtrert” i fineren på vei ned til kjølen og pga alle slangene er det lite fristende å sette ozongeneratoren i motorrommet.

I fjor hadde vi en sesong med Airsponge. Både boksene med gel og en sprayflaske ble brukt. Det fungerer veldig bra på lukt og er også blitt brukt på klær etc som vi har hatt i båten, men lukt forsvinner liksom ikke helt av den heller.

Årets luktfjerning-forsøk består av en vifte. Vi testet først med en liten baderomsvifte, det hjalp litt, men det blir lange luftslanger så vi ville teste med noe kraftigere. Nå står det en type Flexitvifte og går så lenge vi ligger på landstrøm. Den trekker ca 140 m3 i timen, men selvfølgelig går det ikke like mye luft i praksis med de lange slangene. Støy er ikke noe problem med denne.

Inntaket henger ned i kjølen og utblås er i ventilasjonsgitteret bak på babord side. Dette ser ut til å fungere veldig bra på båtlukta. Ulempen er at vi må ligge på landstrøm. Vifteforsøket ser så langt ut til å være det beste vi har brukt i forhold til lukt.

Grand Banks engine room, engine room fan

Det er den hvite som er viften. Slangen ut går opp bak tanken og opp i ventilasjonsgitteret til motorrommet. De blanke slangene går frem og ned til kjølen. Den andre viften på bildet er en vanlig motorromsvifte som vi vanligvis benytter når motorene er i gang. Den har utblås gjennom den originale luftekanalen.


Grand Banks engineroom
Her er andre enden av slangene – inntaket. Det henger bare en fleksibel slange ned i kjølen. Den slutter selvfølgelig litt over så ikke vi trekker inn evt. vann som blir liggende i kjølen.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar